cake bakken met een budget

Bakmuts en zo > Recepten/Blog > blog > cake bakken met een budget

Cake bakken met een budget.

Met de prijzen op dit moment van roomboter en eieren is het bijna niet leuk meer om iets lekkers te bakken in het weekend.
Heb inmiddels verschillende filmpjes op tiktok gezien vanuit Amerika waar ze boter en eieren vervangen door een blikje frisdrank.

Dacht dat moet ik uitproberen en veranderd dit nou veel aan de structuur en smaak van een cake.

Heb in het verleden al wel eens chocolade cake gemaakt met ipv boter en eieren een blikje cola en dit werkte toen erg goed, maar hoe zit het nu met andere cakesoorten.

cupcakemix:

Had nog een pak cupcakemix van paisley staan. Bij een volledig pak moet je normaal 300gram boter en 5 eieren doen. Dacht ik probeer het eens met een blikje cassis (250ml) en 1 ei.Heb alles gewoon door elkaar gespateld, dus geen mixer gebruikt en was binnen 1 minuut klaar. Beslag zag er goed uit en heb het gebakken in een tulband vorm(decora)
Hij zag er na het bakken goed uit en was verrassend luchtig met aansnijden.
De structuur was wel iets veranderd, vond het een kruising tussen cupcake en scones, maar absoluut niet verkeerd. Had helaas niet echt een cassis smaak, dus de volgende keer zou ik er een glazuurlaagje over doen van icing sugar met cassis aangemaakt.

cupcakemix met cassis

Kersen/choco cakemix:
Had ook nog een pak kersen/choco cakemix van paisley staan.
Normaal moet hier 200gr. boter en 4 eieren bij. Dacht bij mezelf van hier moet iets neutraals bij qua smaak, dus de mix aangemaakt met ongeveer 200ml spa rood.
Ook deze gewoon door elkaar gespateld, dus minder afwas en snel klaar.
Toen ik het in de cakevorm deed, had ik echt zoiets van , dit gaat niet werken, want is maar zo’n dun laagje en ben gewend met deze mix dat het cakeblik echt 3/4 gevuld is, maar begon in de oven gelijk goed te rijzen.
Uiteindelijke resultaat is een cake die wel iets lager is dan normaal, maar nog altijd superluchtig en ontzettend lekker.
Deze cake heeft nu alleen 1 nadeel, doordat hij ook niet zo zwaar op de maag ligt nu blijf je er van eten hahaha.

kersen-choco cake met spa rood

Eindconclusie:

Eindconclusie is dat het verbazingwekkend goed werkt om boter en eieren te vervangen door frisdrank. De cake is minder zwaar dan met boter/eieren. Hij is een dag lekker ook nog steeds lekker. Dus wil je een cake bakken op een budget scheelt dit enorm qua kosten. Hou er wel rekening mee dat hij iets kleiner wordt dan normaal. Je moet alleen niet verwachten dat cake bijvoorbeeld dan naar fanta of cassis smaakt, maar als je nadien bijvoorbeeld dus een glazuurlaagje er overheen doet van poedersuiker aangemaakt met de smaak frisdrank die ook in de cake zit, wordt de smaak versterkt.

Geef een antwoord