ijs maken met lumea flavoured powdered sugar

Met de lumea flavoured powdered sugar kan je heel gemakkelijk heerlijk ijs maken. Ik heb dit keer voor de smaak aardbei gekozen en het op kleur gebracht met een klein lumea gel kleurstof neon pink. Je kan dit ijs helemaal naar eigen smaak aanpassen. je kiest je favoriete smaak lumea flavoured powdered sugar en je kan er natuurlijk altijd een extra vulling aan toevoegen, zoals stukjes fruit, chocolate chips ,stukjes koek enz enz. IJs maken was nog nooit zo makkelijk (en lekker)

ijs recept

icecream recipe in english

macarons

ik heb voor deze macarons de lumea flavoured powdered sugar coconut smaak gebruikt en ze gevuld met melk chocolade ganache. Dit is een no rest recept voor macarons, dus ze kunnen na opspuiten gelijk de voorverwarmde oven in.

macaron recept

macaron recipe English

meringues

ik heb de meringues gemaakt met de flavoured powdered sugar bubblegum smaak en voor het afbakken er sprinkels overheen gestrooid.

meringues recept

meringues recipe English

American Cookie recept

Ik heb voor dit recept de lumea flavoured powdered sugar Raspberry gebruikt en ipv de vanille extract een klein beetje Lumea smaakstof lemon gebruikt. Ik heb half witte chocolate chips en half witte chocolate chunks gebruikt. Het voordeel van dit recept is dat je het dus helemaal naar eigen wens kan samenstellen. Denk aan coconut powdered sugar samen met melk chocolate chips (soort bounty) ,vanille met chocolate chips en stukjes pretzels of pineapple met stukjes macademianootjes.

American cookie recept

American cookie recept English

cake bakken met een budget

Cake bakken met een budget.

Met de prijzen op dit moment van roomboter en eieren is het bijna niet leuk meer om iets lekkers te bakken in het weekend.
Heb inmiddels verschillende filmpjes op tiktok gezien vanuit Amerika waar ze boter en eieren vervangen door een blikje frisdrank.

Dacht dat moet ik uitproberen en veranderd dit nou veel aan de structuur en smaak van een cake.

Heb in het verleden al wel eens chocolade cake gemaakt met ipv boter en eieren een blikje cola en dit werkte toen erg goed, maar hoe zit het nu met andere cakesoorten.

cupcakemix:

Had nog een pak cupcakemix van paisley staan. Bij een volledig pak moet je normaal 300gram boter en 5 eieren doen. Dacht ik probeer het eens met een blikje cassis (250ml) en 1 ei.Heb alles gewoon door elkaar gespateld, dus geen mixer gebruikt en was binnen 1 minuut klaar. Beslag zag er goed uit en heb het gebakken in een tulband vorm(decora)
Hij zag er na het bakken goed uit en was verrassend luchtig met aansnijden.
De structuur was wel iets veranderd, vond het een kruising tussen cupcake en scones, maar absoluut niet verkeerd. Had helaas niet echt een cassis smaak, dus de volgende keer zou ik er een glazuurlaagje over doen van icing sugar met cassis aangemaakt.

cupcakemix met cassis

Kersen/choco cakemix:
Had ook nog een pak kersen/choco cakemix van paisley staan.
Normaal moet hier 200gr. boter en 4 eieren bij. Dacht bij mezelf van hier moet iets neutraals bij qua smaak, dus de mix aangemaakt met ongeveer 200ml spa rood.
Ook deze gewoon door elkaar gespateld, dus minder afwas en snel klaar.
Toen ik het in de cakevorm deed, had ik echt zoiets van , dit gaat niet werken, want is maar zo’n dun laagje en ben gewend met deze mix dat het cakeblik echt 3/4 gevuld is, maar begon in de oven gelijk goed te rijzen.
Uiteindelijke resultaat is een cake die wel iets lager is dan normaal, maar nog altijd superluchtig en ontzettend lekker.
Deze cake heeft nu alleen 1 nadeel, doordat hij ook niet zo zwaar op de maag ligt nu blijf je er van eten hahaha.

kersen-choco cake met spa rood

Eindconclusie:

Eindconclusie is dat het verbazingwekkend goed werkt om boter en eieren te vervangen door frisdrank. De cake is minder zwaar dan met boter/eieren. Hij is een dag lekker ook nog steeds lekker. Dus wil je een cake bakken op een budget scheelt dit enorm qua kosten. Hou er wel rekening mee dat hij iets kleiner wordt dan normaal. Je moet alleen niet verwachten dat cake bijvoorbeeld dan naar fanta of cassis smaakt, maar als je nadien bijvoorbeeld dus een glazuurlaagje er overheen doet van poedersuiker aangemaakt met de smaak frisdrank die ook in de cake zit, wordt de smaak versterkt.

nieuwsbrief september 2021


 
PRE ORDER

We hebben tegenwoordig een pre order map in onze webshop staan. Hierin staan producten die onderweg zijn, maar wel alvast besteld kunnen worden, zodat je verzekerd bent dat je als eerste het nieuwe product krijgt. Bovenin de map staat de verwachte levertijd van het product/producten. Dit is de levertijd die wij vanuit de leverancier krijgen, maar hou er rekening mee dat de levertijd soms iets kan afwijken.

Op dit moment staan er in de pre order map een aantal halloween/kerst artikelen van Decora (levertijd 2de helft september) en de nieuwe “coastal range”kleurenset van Colour mill (mogen vanaf 1 oktober verzonden worden).


1+1 gratis

we hebben in de webshop nu een aparte map 1+1 gratis. Hierin staan artikelen die (helaas) uit het assortiment gaan om zo ruimte te maken voor nieuwe artikelen. De korting wordt berekend als 50% korting bij aankoop van minimaal 2 artikelen.

LUMEA

We hebben een nieuw merk in onze webshop, namelijk Lumea.
We hebben nu het fondant en het neon fondant er in staan.
De eerste reacties zijn positief (flexibel, gelijk uit verpakking bruikbaar, dus niet hard en veel kracht nodig, niet te zoet en betaalbaar) 
We laten op dit moment de flower paste, flexibel flowerpaste en modeling paste testen door diverse mensen en ook hier positeve reacties, dus die zullen zeer waarschijnlijk binnenkort ook in het assortiment komen.
Ze hebben ook kleurstoffen en die zijn ook al door mensen getest en ook die zitten in de planning.

Wensen van de klant

Zoals u misschien wel weet, kunt u ons altijd een berichtje sturen als u een speciaal product zoekt en het niet kan vinden in onze webshop.
Dit hebben al diverse mensen gedaan en we hebben ons best gedaan om aan deze wensen te voldoen en dus hebben wij ook The Sugar Paste fondant nu in de webshop. Deze is alleen zeer slecht leverbaar, dus krijgen we niet veel binnen, dus de voorraad is beperkt. 

B2B

Achter de schermen zijn wij altijd druk bezig om de best mogelijke prijs voor iedereen te regelen. Heb je een bedrijf taartgerelateerd, dan kan jij je bij ons inschrijven als b2b klant. Maak dan een account aan in onze webshop en stuur ons een mail (info@bakmutsenzo.nl) met daarin je bedrijfsgegevens (kvk/btwnummer) en dat je graag je account om wilt zetten naar B2B. je krijgt dat op een groot aantal producten korting. We zijn bezig om te kijken of we eventueel extra staffelkorting kunnen invoeren.
Hou er wel rekening mee dat je als B2B klant geen gebruik kan maken van eventuele kortingsacties (tenzij vermeld, aangezien je al korting krijgt)

 
 shop
kortingscode nieuwsbrief September

10% korting bij besteding vanaf €35,-

CODE:
7AFF4ZCG

geldig t/m 30-09-2021
 

Chocola temperen met Kristallisatiepoeder

Uitleg hoe je chocola tempert met behulp van kristallisatiepoeder (mycryo)

meringue

Wat is meringue

Een meringue is een zoete lekkernij die bestaat uit gedroogd schuim, met stijfgeklopt eiwit en suiker als belangrijkste ingrediënten. Ook een laag eiwitschuim op bijvoorbeeld gebak wordt meringue genoemd.

Door het kloppen ontstaan kleine luchtbellen die door het eiwit worden omhuld. De suiker onttrekt vocht aan het eiwit, dat daardoor stevig wordt. Als te weinig suiker wordt gebruikt, kan de meringue in elkaar zakken. Eventueel kan gelatine, azijn of maiszetmeel worden gebruikt om de meringue nog meer te verstevigen. Het schuimmengsel wordt in de oven gedaan om op te drogen en indien gewenst ook licht bruin te worden. De klassieke meringue is luchtig, droog en ietwat knapperig van buiten.

Ze kunnen zonder vulling worden bereid, maar ook met room, fruit of ijs is mogelijk.

Meringues worden afgekoeld geserveerd als nagerecht of tussendoortje (schuimkoek of schuimgebak), of gebruikt als garnering of glazuur, of als basis voor gerechten als pavlovataart en macarons.

(bron wikipedia)

Soorten meringue

Er bestaan verschillende bereidingswijzen om meringue te maken.

Franse meringue is de makkelijkste methode waarbij kristalsuiker in het eiwit wordt geklopt. Het eiwit wordt hierna nog afgebakken in de oven.

Italiaanse meringue of kookschuim wordt gemaakt door een kokende suikersiroop in het eiwit te kloppen. De meringue is direct te gebruiken zonder te bakken.

Zwitserse meringue wordt au bain-marie warm geklopt, waarna kristalsuiker wordt toegevoegd. Daarna wordt het verder geklopt totdat het is afgekoeld.

Veganistische meringue wordt gemaakt met aquafaba(sap uit een blik kikkererwten) en een kleine dosis kristalsuiker en citroensap.

Meringues kan je ook maken op basis van meringue poeder en suiker.

Welke werkt nou het beste?

Er is geen goede of slechte manier om schuimpjes te maken. Zoals met zoveel dingen is het een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Zelf gebruik ik de zwitserse meringue manier.

Ik gebruik dezelfde methode ook voor mijn botercreme, dus de methode is voor mij het bekendste en daardoor het makkelijkste.

Ik gebruik altijd het recept voor de meringuesheets.

Je kan het recept hier vinden.

Meringuesheets

Meringuesheets zijn vellen waar afbeeldingen op bedrukt zijn en waar je het meringue schuim opspuit(op de ruwe kant van het vel) en als het uit de oven komt staat de afbeelding onderop je schuimpje.

Het is belangrijk bij deze vellen,dat je ze op een bakplaat met opstaande rand legt en dat er niks onder het vel komt te liggen (dus geen bakpapier), zodat er geen lucht onder het vel komt, want daardoor hecht de meringue zich niet goed aan het vel en komt de afbeelding niet goed op je meringue.

Het leuke is dat je op een makkelijke manier net een iets luxer schuimpje hebt en iets speciaals hebt.

We hebben een tutorial filmpje gemaakt van gebruik meringuesheet en die vind je hier.

Meringue lolly’s

Je kan van meringue ook lolly’s maken. Je kan hiervoor papieren lollypop stokjes of papieren rietje gebruiken. Aangezien de meringues op 80 graden afgebakken moeten worden, kunnen deze veilig mee de oven in.

Versieren

Meringues kan je voor het bakken al versieren met sprinkles, gekleurde suiker of bijvoorbeeld de magic colours bling bling. Het enige waar je op moet letten is dat ze de warmte aankunnen, dus niks wat een kern van chocolade heeft.  Ook na het bakken kan de meringues versieren, door bijvoorbeeld de onderkant in de chocolade te dippen en dan in de sprinkles.

Spuitmondjes

Je kan eigenlijk elk spuitmondje wel gebruiken en ook dit is maar net wat voor een soort schuimpje je wilt krijgen. Het is erg leuk om verschillende uit te proberen en zo te kijken welke je leuk vind. Ik gebruik zelf de wilton 1m om meringue rozen te maken. Ik gebruik meestal wel de wat grotere spuitmondjes, maar met kleinere kan je ook hele leuke schuimpjes maken. Je kan met 1 spuitmondje ook meerdere soorten meringues maken. Dat laat ik met dit filmpje zien.

Het is ook heel leuk om met verschillende spuitmondjes tegelijk te werken, zoals ik gedaan hebt met de flamingo meringues.

Je kan het tutorial filmpje van de flamingo hier bekijken en in de beschrijving staat precies wat ik er voor gebruikt hebt.

Veelzijdigheid en houdbaarheid

Je kan behalve ze zo op eten , meringues ook gebruiken als versiering op driptaarten, cupcakes of andere lekkernijen. Je kan ze verwerken in toetjes (eton mess) of als basis voor taarten (hazelnoot schuim gebak)

schuimgebakjes

Zelf bakken wij meringues zo af dat ze helemaal droog van binnen zijn. Het voordeel hiervan is dat ze langer houdbaar zijn en je ze dus lang van te voren al kan maken. Wel luchtdicht verpakken na het afkoelen en dan blijven ze maanden goed.

slot

Wij zijn helemaal fan van meringues en wij hopen dat jullie ook enthousiast zijn/ zijn geworden.

Laat hier een reactie onder om ons te laten weten wat je van deze blog vond.

Show gerust je meringues op facebook op onze pagina of gebruik de #bakmutsenzo op instagram, zodat wij ook jouw creaties kunnen bewonderen.

Wordt ook abonnee van ons youtube kanaal waar daar gaan we nog veel meer tutorials plaatsen van o.a. meringues opspuiten plaatsen en zo mis je niks.

Vegan chocolade cake met koffie topping

Vegan.

De laatste tijd zie en hoor je steeds meer over vegan eten. Er zijn natuurlijk diverse redenen om vegan te eten. Sommige mensen doen dit omdat ze (diverse) allergieën hebben en sommige omdat ze gewoon niets dierlijks tot zich willen nemen. Waarom je ook vegan eet, maakt ook niet uit, zolang het maar lekker is. Voor mijzelf hoeft eten niet perse vegan te zijn en moet eerlijk bekennen dat het ook niet mijn eerste keus zou zijn in een restaurant. Niet omdat ik perse dierlijke producten moet hebben, maar meer doordat ik het “vroeger” wel eens geproefd hebt en ik het toen niet lekker vond. Veel dingen werden met bijvoorbeeld dadels gemaakt en ik lust ze wel, maar zou niet mijn eerste keus zijn.

Facebook

Ik zag op facebook eens een filmpje voorbij komen over een topping op basis van water en dat leek me wel leuk om eens te maken.Deze topping was dus vegan en tja dan vind ik dat er ook een vegan taartje onder moet, maar ja wat voor een soort taartje dan?! Heel veel recepten opgezocht en of het waren hele bewerkelijke taartjes of ik had er niks voor in huis om te maken. Tot ik een recept vond waar ik alles voor in huis had, maar ik vond dat hij nog wel iets miste dus even aan het uitproberen gegaan en ik vind hem, zoals hij nu is erg lekker. Ik ga hem dus ook echt wel vaker maken. De topping was ook wel even wennen om te maken.Komt niet vaak voor dat je topping maakt met eigenlijk voornamelijk water erin en die toch erg lekker is. Hij smaakt wel heel erg naar koffie,maar in combinatie met de cake is hij erg lekker al zal ik de volgende keer er denk ik een klein beetje cacao poeder door doen of er even over heen strooien

jammie

. Recept

Voor de chocolade cake heb je nodig:

240 ml warm water

50 gr. Cacao poeder

180 gr. Bloem

160 gr. Suiker

1 theelepel bakpoeder

120 ml zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Meng het warme water met de cacaopoeder, zodat je een glad mengsel krijgt en laat iets afkoelen.

Doe vervolgens het water/cacao mengsel bij de andere ingrediënten en meng tot het een glad beslag is.

Doe dit beslag vervolgens in een bakvorm en bak deze af op 190 graden voor ongeveer 30-40 minuten.

Laat afkoelen.

Voor de koffie topping heb je nodig:

20 gram oploskoffie

200 gram suiker

160 ml ijskoud water.

Bereidingswijze topping:

Ik heb het water in een maatbeker gedaan en er vervolgens wat ijsblokjes ingedaan (wel van die ijsblokjes die je kan hergebruiken anders krijg je te veel water)

Doe de suiker en oploskoffie in de mixer en voeg het water toe en mix op hoge snelheid tot je een stijve mousse achtige substantie krijgt.

Dit duurt echt maar een paar minuten.

En klaar is je topping.

water met ijsblokjes

Tips

De belangrijkste tip die ik je kan geven is de cake echt eerst helemaal af te laten koelen voordat je de topping erop doet , anders stort je topping een beetje in

. Smaakt nog net zo lekker, maar net iets minder mooi.

Dus wees niet zo ongeduldig zoals ik, maar geef de cake iets meer tijd om af te koelen hahahaha Ik vind deze vegan cake erg lekker en ben benieuwd wat jullie er van vinden.

het waren hele mooie toefjes, helaas cake nog iets te warm

Laat je reactie hieronder achter.

oven kapot, wat nu?!

Handen in het haar.

Je wilt net lekker gaan bakken en je oven scheidt er ineesn mee uit, wat nu??!!

Gelukkig kan je niet alleen bakken in de oven, maar zijn er tegenwoordig ook andere apparaten waar je in kan bakken.

Airfryer

Toen een aantal jaar geleden de eerste airfryers op de markt kwamen wedern die vooral aangeprezen als een soort hetelucht frituurpan, waar je vet vrij je patat en snacks in kon bakken.

Dat was ook eerlijk gezegd de reden waarom ik hem gekocht hebt toen hahahaha.

Ik zat ook in een speciale airfryer groep op facebook (philips airfryer bak avonturen https://www.facebook.com/groups/610837399015162/ )

Begin 2016 werd er een wedstrijd op gezet dat je iets voor valentijnsdag moest bakken in de airfryer.

Ik besloot toen dat ik maar eens moet proberen een taart te maken in de airfryer. Het is tenslotte gewoon een hete lucht oven, alleen kleiner en door de stroming erin gaat alles veel  sneller.

Ik heb toen een biscuit gebakken en qua baktijd de standaard regel voor de airfryer aangehouden, namelijk 20 graden lager dan oven en ongeveer de helft van de tijd. Sommige doen de helft van de tijd en dan 10% erbij,maar dat heb ik eigenlijk nooit gedaan. Maar net als dat elke oven anders is, is dit ook het geval met airfryers, dus baktijd ligt aan welk formaat en welk merk airfryer je hebt.

Ik heb toen met mijn taart ook nog eens een prijs gewonnen en ze hebben uiteindelijk een heel downloadbaar valentijnsdag bakboek gemaakt.

Deze kan je hier downloaden: http://airfryer.bakavonturen.club/het-groot-valentijnsbakboek-2016-van-facebookgroep-philips-airfryer-bak-avonturen/?fbclid=IwAR2KnRmJ22hNIk37X8byDMjxDA3ODsVTj6th6fGHxypm4z2caCxNvEy4UsA

taart uit airfryer waar ik prijs mee gwonnen heb

Dus is je oven kapot dan kan je ook bakken in de airfryer!

Slowcooker

Heb sinds een tijdje nu ook een slowcooker.

Kan zelfs niet meer zonder, want zo makkelijk om in de ochtend alles in de slowcooker te doen en je hoeft er niet meer naar om te kijken en s’avonds is je eten klaar.

Nu zag ik in slowcooker groepen al regelmatig cobblers voorbij komen.

Dit is dat je onderin bijvoorbeeld stukjes appels doet en daar bovenop doe je een pak cakemix (dus echt het poeder en niet aangemaakt) en daarop doe je dan 150 gram roomboter in plakjes opleggen en dan zo’n 2,5/3 uur op low en je hebt een heerlijke warme appelvulling met een cakelaagje bovenop, wat heerlijk is met een bolletje ijs.

Toen ik zag dat sommige brood gingen bakken in de slowcooker, bedacht ik me dat cake ook wel moest lukken en ik kon het allicht eens proberen.

Je kan bakpapier natmaken en onderin leggen,maar bedacht me dat een siliconen bakvorm ook wel moest kunnen, dus die heb ik gebruikt.

Cake mix aangemaakt volgens verpakking en in cakevorm gedaan.

cake in slowcooker gezet

Ik heb speculaascakemix gebruikt,want had die nog staan en het leek me wel lekker om hier kersenvlaaivulling bij te doen, dus die over het beslag een beetje verspreid (half blikje).

Vervolgens de cakevorm in de slowcooker gezet en gezorgt dat er een theedoek om de deksel heen zat, dit ivm vrijkomen van vocht en je niet wilt dat dit vocht op de cake komt.

theedoek om deksel

Ik hem eerst 1 uur op high gezet en daarna 2,5 uur op low. Dit kon omdat ik toch thuis was en op kon letten, anders zet je hem 4,5 uur op low.

beter eruit gekomen dan verwacht

Moet zeggen dat hij er beter uitkwam als verwacht. Was goed gerezen en niet te klef (dankzij theedoek) de vorm stond met 1 kant wel tegen de wand van de slowcooker en die kant was iets harden, dus zou de volgende keer gewoon een rechthoekige vorm gebruiken die helemaal vrij staat.

lekker luchtig

Maar cake bakken in de slowcooker gaat dus ook goed.

dus geen stress

ik heb dus in ieder geval hier nog 2 opties als mijn oven er mee uit zou scheiden en ik zou zin hebben in iets lekkers en hopelijk heb je wat aan deze tips.