caramel maken

Caramel, vooral de salted caramel is op dit moment erg populair. Dit is op zich wel te verklaren natuurlijk,want het is ook ontzettend lekker.

Caramel is ook best veelzijdig, je kan het voor bonbons, ijs, cakes en voor zoveel andere dingen gebruiken.

Maar waar komt caramel nou eigenlijk vandaan?

Het Engelse woord komt van Franse karamel , geleend van Spaanse caramelo (18e eeuw), zelf mogelijk van Portugese karamel . Hoogstwaarschijnlijk komt dit uit het Latijnse ‘suikerriet’ van de Latijnse calamellus , een verkleinwoord van calamus ‘riet, riet’, zelf uit het Grieks κάλαμος. Minder waarschijnlijk is het afkomstig van een middeleeuwse Latijnse cannamella , van canna ‘riet’ + mella ‘honing’. Ten slotte verbinden sommige woordenboeken het met een Arabische kora-moħalláh ‘bal van zoet’.(bron wikipedia)

Dus waar het nou precies vandaan komt geen idee, maar wel dat je het dus overal ter wereld tegenkomt.

Caramel, waar wordt het allemaal voor gebruikt?

Caramel wordt gebruikt als smaakmaker in snoep en dranken zoals Coca-Cola en de meeste oude jenevers. Onder karamel wordt ook een zacht snoepje verstaan, dat wordt verkregen door (eventueel gecondenseerde) melk en suiker samen in te dikken en lichtbruin te kleuren. In de traditionele Franse keuken wordt Caramel ook gebruikt om bouillons te kleuren, bijvoorbeeld in heldere ossenstaartsoep. (bron:wikipedia)

Maar wie zijn idee was het om salted caramel te maken?

De beste man heet Henri Le Roux, een chocolatier uit Bretagne. Hij probeerde iets origineels te bedenken en kwam op het idee voor Caramel au Beurre Salé, oftewel karamel met gezouten boter. Dat hij zo’n beetje de meest ultieme smaakcombinatie ter wereld had bedacht, dat wist hij toen nog niet.In 1980 won Le Roux de prijs Best Sweet in France bij de Salon International De La Confiserie.

Wat maakt het voor mij de perfecte caramel?

Nou ben ik zelf altijd op zoek naar een caramel die niet te dun is, zodat ik hem ook kan gebruiken als vulling voor bonbons of tussen macarons, maar ook niet zo dik dat je hem amper uit het potje krijgt.

Er zijn al diverse recepten voor caramel, maar ook al waren ze lekker, waren ze voor mij nog niet wat ik zocht.

Na vele pogingen heb ik eindelijk het ultieme recept ontwikkeld die voor mij perfect werkt en bovenal nog ontzettend lekker is en je kan heel gemakkelijk je eigen variant er van maken.

Diverse varianten

Ik heb natuurlijk een salted caramel versie gemaakt en een liqor 43 variant en hij blijft in de koelkast weken goed (vind ik ook wel belangrijk) en hij is nog makkelijk om te maken ook.

Je hebt voor de salted caramel nodig:

100 gram suiker

75 ml slagroom

40 gram roomboter

3 eetlepels water ( + een bakje water met siliconen kwast)

Voor salted caramel ongeveer 5 gram zout ( of meer/minder naar smaak)

Bereidingswijze:

Zorg dat je alles klaar hebt staan. De roomboter en de slagroom moeten op kamertemperatuur zijn (slagroom kan je ook kort in de magnetron verwarmen)

Pan op laag vuur zetten met de suiker met de 3 eetlepels water en even de pan ronddraaien , zodat alle suiker nat is.

Belangrijk is niet te roeren in het suikermengsel!

Regelmatig de zijkant van de pan natmaken met het siliconen kwastje en water, zodat de zijkanten niet carameliseren.

Op het vuur laten staan totdat het suikermengsel goudbruin is.

Voeg dan de slagroom toe , let op het mengsel gaat nu enorm bruisen!

Vanaf nu kunt u met een garde het mengsel goed roeren, totdat de suiker volledig opgelost is in de slagroom.

Voeg dan de roomboter toe en het zout.

Als alles volledig opgenomen is, dan de salted caramel in een glazen potje doen en af laten koelen.

Afgesloten blijft het weken goed in de koelkast.

Youtube

We hebben een tutorial filmpje gemaakt over de caramel maken, zodat je kan zien hoe alles eruit hoort te zien en het recept misschien iets duidelijker is. Je kan dit filmpje vinden op youtube https://youtu.be/t5CteuO2Sm8

Variatie tips:

  • Voor de liqor 43 (of andere drank) vervang je de 3 eetlepels water met 3 eetlepels liqor 43. Het zout kan je dan ook achterwege laten of enkel een heel klein beetje,want zout haalt net even de caramel iets omhoog qua smaak, maar dit is persoonlijk.

voor het gemak hebben we er ook een tutorial video van gemaakt , deze kan je hier bekijken.

Deze caramel is dus ideaal om bonbons mee te vullen of voor bijvoorbeeld als vulling macarons.

Ook erg lekker om door je botercreme te doen.

Vind jij de caramel toch iets te dik,kan je altijd iets meer slagroom toevoegen aan het recept.

Laat je het ons weten als je hem ook uitgeprobeerd hebt en wat je er van vindt.

We staan altijd open voor suggesties en heb je zelf leuke ideeën of recepten die je zou willen delen, kan je ons altijd mailen ( ook als je een “gastblog” zou willen schrijven over een iets)

Geef een reactie